15:00

AIK

Referat

Crusaders vinner sitt 8:e SM Guld i U19!

Det var laddat för en riktig spännande drabbning mellan de båda vinnarna av Norra Conf AIK (6-1) mot Hemmalaget och södra conf vinnaren Carlstad Crusaders (7-0)

Båda lagen hade avancerat till finalen genom två relativt komfortabla semifinaler.

AIK var det lag som började bäst och öppnade matchen med sitt anfall. När man kom in på Carlstads planhalva smög Erik Gere upp och tog en interception. CC anfall kom in med bra fieldposition, men gick 3 och ut. AIK varvade kortpass spel med löpningar på mycket duktige Vilgot Valeskog. Väl inne i redzone tog det stopp och när man valde att gå på fjärde, fick man lämna ifrån sig bollen till Carlstad på turnover on downs.

Några spel senare springer sig Anton Jansson fri för en 54 yards Touchdown, och ledning Carlstad. Fler touchdowns skulle det bli för Anton.

AIK svarade upp med en fin drive och kvitterade efter ett pass av Oleksandr Voloshkin till Oskar Atterhall, ställningen 7-7
Carlstads anfall fick bra fieldposition efter en fin KO retur, men väl ner i redzone tog det stopp efter en chanspassning på 4:e försök som AIK tog INT pås sin egen 1 yards linjen.

AIK matar sig ner efter en mycket fin drive, där ett 39yards pass fram till Gustaf Henriks Ras, sätter upp för en ny TD av AIK. Återigen Oscar Atterhall som sätter den, ledning AIK 7-14 efter en 99 yards drive. 2:16 kvar av halvleken
Återigen bra fieldposition efter retur. Carlstad snabbt kommer ner till redzone och tvingas gå för det på 4:e och långt. Med ett perfekt 29 yardspass hittar Albin Forsman, Anton Jansson i Endzone och det är kvitterat med 1:28 kvar innan paus.

Här svänger nu matchen totalt efter att AIK haft momentum under större delen av matchen. Efterföljande kickoff fumblas av en annars mycket duktige Gustaf Henriks Ras och Carlstad kan återta bollen på AIKs 27:e yard linje.
Här ifrån gör Carlstad inga misstag och kan till slut springa in TD från 5 yards genom Tom Andersson.
Från att haft kontroll över matchen större delen av halvleken, och med 2:16 kvar haft ledningen fick AIK lite smått chockade gå till halvtidspaus med underläge 21-14.

När Carlstad sedan börjar andra halvlek med att rulla i gång sitt tunga anfall så glider matchen helt ur händerna från AIK. Tom Andersson gör ytterligare en TD på marken, den gång från 6-yards och 35-7 på tavlan
Nu börjar även AIK’s anfall att hacka. Carlstad tar över bollen efter punt på egen 19:e. Efter ett par spel så sätter Anton Jansson fart igen och när han får upp farten är det ingen som hänger med. 73 yards, 42-14, 4:54 kvar av 3:e kvarten och matchen kändes avgjord.

Carlstad får in ytterligare två TD’s. Först på ett pass från Albin till Anton i början på 4:e kvarten vilket gör att vi får mercy rule och rullande klocka. Anton passar även på att göra sin 6:e TD på ett kortare springspel. Matchen slutar 56-14 till Carlstad och det är inget snack om vilket lag som är bästa U19 lag 2023.

Carlstad Crusaders vinner SM-Guldet, efter 8 vinster. Där fem av matcherna går till Mercy rule, 2 WO och en match med segermarginal med 21 poäng. Total poängskillnad på 301-52. Kan vara ett av det starkare U19 lagen i Sverige någonsin.

Detta var Crusaders 8:e guld på U19 sidan. Övriga 7 guld togs 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2015, 2019.

Matchen genomfördes inför en härlig publik på 373 åskådare.

Stort Grattis till Alla Spelare, coacher och ledare!