20 augusti 2022
14:00

Referat

Referat: AIK - Carlstad Crusaders

Crusaders U19 öppnade säsongen med en 20-21 (12-21) seger borta mot AIK i årets U19 SM serie. Precis som det förutspåtts var det en match som levde hela vägen till slutet.

Det var ett Carlstad som kom till premiären med några spelare på frånvarolistan men trots allt dressade 29 spelare. Bland annat saknades QB Albin Forsman som insjuknat på bussresan ner till match. Detta gjorde att laget fick vaska om lite i formationerna. Man öppnade matchen i en wildcat uppställning där Anton Jansson redan på matchens tredje spel, elegant sprang igenom AIK’s försvar för en 77-yards Touchdown. Carlstads nästa stora QB talang, 16-årige Jacob Järnesund, kom tidigt in i matchen och ledde laget när man gick in i mer traditionella formationer. Han tog själv flera tuffa yards på marken och levererade flera fina pass.

AIK spelade tight och aggressivt i försvaret och i anfallet förlitade man sig mycket på sin väldigt duktiga running back Vilgot Valeskog, en av U19 seriens bästa. Vilgot var outtröttlig med sina många löpningar på marken men också ett hot i som mottagare passningsspelet.

Carlstad gick in i halvtid med en 12-21 ledning. Detta efter att ha fått in en touchdown i absoluta slutsekunderna av första halvlek.
Andra halvlek blev ett ställningskrig, där AIK reducerade tidigt i fjärde kvarten och blåste liv i matchen. Carlstad kunde stoppa AIKs efterföljande drive och sedan mata ut matchklockan med en 4 min-drive för att stänga matchen.

Extra kul och se alla unga killar som fick göra debut i U19 sammanhang. Redan nämnde Jacob Järnesund men även två anda 16-åringar gjorde det väldigt bra; Tolga Andersson som gjorde ett gediget jobb på OL och Vilhelm Holmgren som stod för en strålande insats i försvaret med flera avgörande tacklingar från sin DL position. Lukas Hedberg, Anton Jansson och Daniel Skoog drog ett tungt lass på båda sidor av bollen.